Arnica, een klein plantje met een groot werkingsgebied

Arnica, een klein plantje met een groot werkingsgebied

In dit artikel wil ik graag wat over de diepe werking van het vrij algemeen bekende homeopatische middel Arnica vertellen.

Arnica ( valkruid) is een plantje dat op hoge, veenachtige gronden en in de bergen groeit. De naam valkruid verwijst al naar het gebruik van het kruid bij de gevolgen van valpartijen.

Hieronder volgen een aantal persoonlijke ervaringen met het homeopatische middel.

Op een rustige herfstdag in oktober ben ik van Groningen op weg naar Twente. Bij het stuk in de buurt van Ommen geniet ik van de prachtige herfstkleuren bij een lage zonnestand. Ik zie in mijn achteruitkijkspiegel een motorrijder naderen. Het is niet druk en even later ziet de motorrijder zijn kans schoon om me te passeren. Maar de weg is bochtig en hij heeft zich op de bocht verkeken. Het lukt hem niet zijn motor onder controle te houden en schiet tussen twee bomen door van de weg af een greppel in. Ik zet de auto zo snel als het kan aan de kant en ren in de richting van het ongeval. Opgelucht zie ik hoe de motorrijder al weer op zijn benen staat. Maar als ik dichterbij kom hoor ik hem zijn hoofd vasthoudende kreunen: ‘Mijn hoofd, mijn hoofd, ik durf mijn helm niet af te doen. Dan knalt mijn hoofd uit elkaar’.

Andere voorbijgangers proberen hem te kalmeren en ik ren terug naar de auto en pak uit het handschoenenkastje een flesje met korreltjes Arnica. Teruggekomen vertel ik hem snel dat ik homeopaat ben, maar het dringt nauwelijks tot hem door. Wel wil hij het korreltje uit mijn trillende hand aannemen en in zijn mond doen. Nog geen halve minuut later komt hij tot rust, zucht diep en zet zijn helm af. Hij gaat tegen een boom zitten en zegt: ‘Wat een opluchting, ik dacht dat mijn kop uit elkaar zou spatten, maar dat voelde ik meteen na dat korreltje wegtrekken`.

Ik heb hem het flesje met Arnica meegegeven en later belde hij om te zeggen dat hij geen nadelige gevolgen aan ongeluk had overgehouden.

Een ander geval is van een vrouw van negenenveertig jaar. Zij staat ´s ochtends op en bemerkt dat haar linkerarm niet meer helemaal goed functioneert en dat ze ´scheef´ loopt. Als ze later weer wat duizelig en misselijk wordt en ook haar linkermondhoek gaat hangen, waarschuwt ze de buurvrouw. Dat gaat niet zo gemakkelijk, want het blijkt dat het praten ook niet meer gaat zoals ze gewend is.

De buurvrouw is een goede bekende van me en ze belt me op om te vragen wat ze moet doen. Ik ga er direct heen en vertel dat de vrouw waarschijnlijk een TIA (tijdelijk afsluiting van een hersenbloedvaatje) heeft gehad en dat ze naar het ziekenhuis moet. Toch geef ik haar eerst een korrel Arnica  onder de tong. Terwijl de buurvrouw bezig is de huisarts te bellen, ligt de vrouw rustig op de bank. Na een minuut of vijf zegt ze met een gewone stem: ´Ik voel me een stuk beter´. Ook de mond staat weer oké en de arm kan normaal bewogen worden. Uiteraard is deze vrouw later nog in het ziekenhuis nader onderzocht. Men heeft verder niets kunnen vinden en de diagnose TIA werd  bevestigd.

De homeopatische aanwending van deze plant heeft dus een krachtige werking op traumatische aandoeningen van hoofd en bloedvaten. Behalve bij lichamelijk letsel is ook een belangrijk middel bij psychisch trauma waar geweld bij kwam kijken, zoals een verkrachting of slachtoffers van huiselijk geweld.

 

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl 050-5776467