Darmkrampjes

Homeopathie en darmkrampjes

Veel zuigelingen hebben tijdens de eerste levensmaanden last van darmkrampjes. Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen. Sommige kinderen hebben nog last van de verdoving die de moeder tijdens de bevalling heeft gekregen. Anderen hebben last van eet- of drinkgewoontes van de moeder tijdens de zwangerschap. Er kan een koemelkovergevoeligheid aanwezig zijn of het kleintje kan last hebben van een prikkelbare darm.

Een kindje met darmkrampjes is vaak onrustig, prikkelbaar en huilt veel. Dat is voor de ouders vaak een lastige situatie; ze maken zich zorgen om wat hun kleintje mankeert, maar ze raken ook uitgeput van het gehuil of geschreeuw.

Gelukkig kan homeopathie snel soelaas bieden, zodat de darmfunctie zich op een natuurlijke manier herstelt.

Er is echter geen standaardmiddel voorhanden. De homeopaat zoekt naar een specifiek middel dat past bij het type kind en bij het verloop van de krampen. Bij koemelk intolerantie is het bovendien belangrijk de voeding aan te passen. Soms is het nuttig homeopathie te combineren met osteopathie (een veilige, manuele therapie), zeker als er sprake is van een traumatische bevalling, zoals bij een vacuümextractie.

De ouders van Jilles hebben een afspraak gemaakt omdat ze niet goed meer weten wat ze met hem aan moeten. Jilles is een vrolijke, spontane baby van 4 maanden. Maar na elke voeding verandert hij helemaal. Na een half uurtje begint hij te huilen, wordt ongedurig en even later gaat het huilen over in driftig geschreeuw. Wat zijn ouders ook doen, hij kan het niet waarderen en is zeer geïrriteerd. De speeltjes die hem aangereikt worden, belanden in een hoek van de kamer. Eén ding lijkt hij wel prettig te vinden; gedragen worden of rondgereden worden in de buggy. Wat daarnaast  opvalt is dat hij vaak tijdens de krampjes één witte en één rode wang heeft.

Na een aantal doses Chamomilla (gemaakt van de plant Kamille) is Jilles weer helemaal de oude, vertrouwde Jilles.

Dit middel wordt op de verkooppunten van homeopathische zelfhulpmiddelen bijna altijd aangeraden voor buikkrampjes. Het is geregeld het goede middel, maar vaak ook niet. Het is jammer dat er niet verteld wordt dat elk kind zijn eigen verhaal heeft, waar een eigen middel bij hoort. Als dat wel zou gebeuren, kan voorkomen worden dat mensen onnodig teleurgesteld raken in homeopathie.

 

Katharina heeft klachten die wel lijken op het verhaal van Jilles. Ze is misschien wel wat minder geïrriteerd en driftig.Ik geef haar twee keer Chamomilla, maar na beide keren verandert er helemaal niets. In gesprek met moeder probeer ik nog meer bijzonderheden over haar te weten te komen. Dan vertelt moeder dat Katharina niet alleen graag rondgedragen wil worden, maar dat ze pas echt rustig wordt als pappa of mamma haar over een schouder leggen, met haar buikje precies over het harde gedeelte van de schouder heen. Ik vraag meteen of ze ook steeds haar beentjes optrekt als ze krampjes krijgt en dat wordt bevestigd. Nu schrijf ik het middel Colocynthis (een komkommerachtige plant) voor. Dit blijkt het goede middel te zijn en Katharina en haar ouders gaan daarna een rustige en tevreden tijd tegemoet.

Hanneke Schrijvers, homeopaat, 050-5776467, www.hannekeschrijvers.nl