HPV (human papilloma virus) vaccinatie?
‘Prik en bescherm! Voorkom baarmoederhalskanker.’ Aldus de slogan van de GGD-actie om meisjes tussen de 12 en 17 te motiveren om zich te laten vaccineren.
In een aantal plaatsen werden zelfs cadeautjes (een i-pod!) in het vooruitzicht gesteld als je het hele vaccinatieprogramma voltooide.
Ik heb als homeopaat het niet zo op vaccinatieprogramma’s en zeker niet op deze. Een aantal redenen:
– de GGD vermeldde op haar eigen site dat dit vaccin ‘maar zeer kort op de markt is’ en ‘bijwerkingen op lange termijn niet bekend zijn’. Ook binnen de reguliere geneeskunde gaan veel stemmen op dat dit vaccin nog lang niet voldoende getest is. Ondanks dat is nu al besloten dat het vaccin standaard in het Rijksvaccinatie-programma wordt opgenomen.
– het HPV-virus type 16 en 18 zouden de boosdoeners zijn t.a.v. het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Normaal gezien kan het lichaam dit virus zelf onschadelijk maken. Alleen bij vrouwen met een verminderde weerstand, bijv. door HIV-infectie, bepaald geneesmiddelengebruik of na transplantatie, kan het afweersysteem soms het virus niet uitschakelen.
– Bij 99.7 % van de patiënten met baarmoederhalskanker wordt DNA van het HPV aangetroffen in de tumor. De vraag is zeer: is dit een oorzaak of gevolg (verminderde weerstand) van de kanker?
– De vaccinatie beschermt hooguit tegen een infectie met HPV, maar biedt geen garantie tegen baarmoederhalskanker.
– In het vaccin zitten hulpstoffen. Deze bevatten grote hoeveelheden zeer giftige aluminiumverbindingen. Aluminium is slecht voor het centrale zenuwstelsel. In het Nederlandse vaccin zit 36x de door de Amerikaanse Food en Drug Administration veilig geachte hoeveelheid!
Daarnaast bevatten ze ook eiwitten. Deze eiwitten kunnen verschillende auto-immuun reacties veroorzaken ( een aanval van het afweersysteem op het eigen lichaam).
– Baarmoederhalskanker behoort gelukkig niet tot de meest voorkomende kankersoorten. Met 215 slachtoffers per jaar staat het niet eens in de top-20. Het bevolkingsonderzoek voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar spoort veel voorstadia op die goed zijn te behandelen.
– Het vaccin is uitgetest op vrouwen van 16 tot 26 jaar. Meisjes die nu gevaccineerd worden zijn 12 tot 17 en nog volop in ontwikkeling.
– In het buitenland is al meer ervaring opgedaan met de bijwerkingen van dit vaccin. Er zijn veel meldingen binnen gekomen van milde, ernstige en zeer ernstige gevolgen. Hierbij moeten we dan bedenken dat ongeveer slechts 10% van de bijwerkingen ook daadwerkelijk gemeld worden bij de hiervoor bestemde instanties.
– Baarmoederhalskanker komt veel meer voor in ontwikkelingslanden. Er lijkt een verband te bestaan tussen hygiëne en goede voeding en het ontstaan van deze ziekte.
Al met al, nog te veel onzekerheden. Wat naar mijn mening wel zeker is dat we weer hals over kop beslissen dat er gevaccineerd moet worden en dat de overheid dit ook min of meer oplegt door het in het vaccinatieprogramma op te nemen. Hoeveel mensen weten dat dit geen verplichting is? In mijn praktijk heb ik vrouwen die klachten hadden als gevolg van het HPV goed met homeopathie kunnen helpen.
Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl, 050-5776467