Mogen/willen we nog wel ziek worden?

Mogen/willen we nog wel ziek worden?

 

Met de perikelen rond de Mexicaanse griep nog vers in mijn geheugen, betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik me bezig houd met de vraag: mogen/willen we nog wel ziek worden?

Gezien de hoos aan vaccinatieprogramma’s die op ons afkomen, geeft de overheid/haar adviseurs, daar een duidelijk ‘nee’ als antwoord op.

Laten we eens stilstaan bij de positieve kanten van acute ziektes. Stel iemand loopt een griep op, hij/zij reageert daar mild of stevig op, maar na afloop heeft het eigen afweersysteem immuniteit opgebouwd tegen deze griep. Zonder de eventuele nadelen van de toegevoegde giftige metalen en lichaamsvreemde eiwitten van een vaccinatie. Dat maakt hem/haar sterker voor de volgende varianten van griep die in de nabije toekomst voorbij zullen komen.

Dan is er ook onderzoek gedaan naar het positief effect van koorts op het onschadelijk maken van andere ongewenste stofjes in het lichaam. De uitkomsten zijn veelbelovend.

 

Het vaccinatieprogramma voor jonge kinderen begint al voordat het babylichaampje klaar is met de ontwikkeling van het eigen immuunsysteem. Zou het niet schadelijk zijn om dan al antistoffen toe te dienen? Nemen we daardoor de taak van het lichaam niet over? En dan heb ik het nog niet over de risico’s van de reeds genoemde metalen en eiwitten die met de vaccinatie in het lichaam komen.

En dat terwijl de kinderziektes als functie hebben om het immuunsysteem verder te vervolmaken.

Ik weet dat er in het verleden veel kinderen overleden zijn aan de gevolgen van de kinderziektes. Maar tegenwoordig zijn de omstandigheden zo verbeterd, dat die kans sterk verminderd is. Bovendien kunnen we nu regulier of homeopathisch ingrijpen of ondersteunen als de symptomen te heftig worden.

 

Uiteraard is er een groep mensen die in zo’n slechte conditie verkeren , dat een griepje dodelijk kan zijn. Het is mooi dat we deze groep kunnen beschermen d.m.v. een vaccinatie. Hoewel ik ook daar mijn kanttekeningen bij plaats; ik heb in mijn praktijk al te veel mensen gezien die na een griepprik met vervelende klachten bleven zitten. De meesten waren trouwens homeopathisch te verhelpen.

 

Acute ziektes zijn naar mijn mening zinvol. Ze schudden het immuunsysteem wakker en leveren uiteindelijk meer weerstand op. En dat we ons af en toe een week of twee weken uit de drukte van alledag moeten terugtrekken, is goed voor lichaam en geest. Lekker ‘gedwongen rust nemen’,  lijkt me.

Misschien moeten we weer wat af van het idee dat alles meteen opgelost moet worden, liever gisteren dan vandaag. De natuur de kans geven zijn werk te doen. De wereld draait echt wel door als wij ons daar een weekje niet tegen aan bemoeien.

 

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl, 050-5776467