Homeopathie onder handbereik in de wijk

Er is al veel gezegd en geschreven over de homeopathie, maar er blijkt nog steeds een aantal misverstanden te bestaan.

In het kort wil ik proberen wat duidelijkheid te verschaffen aan de vele geïnteresseerden op dit gebied.

Wij zijn opgegroeid in een tijdperk waarin voor veel klachten een specifiek geneesmiddel is ontwikkeld. Zo hoort een middel als Ventolin bij problemen van de luchtwegen en Ascal bij het dun houden van het bloed.

Het lijkt logisch dat we veronderstellen dat homeopathie ook zo werkt. We willen een homeopathisch middel tegen hoofdpijn, prostaatklachten of een gemeen vastzittende hoest. Met andere woorden, we willen de gewone geneeskunde bedrijven,  maar dan met behulp van homeopathische middelen.

Zo heeft Samuel Hahnemann ( 1755-1843), de grondlegger van de homeopathie, het echter niet bedoeld.

Een voorbeeld: u heeft last van terugkerende blaasontstekingen. Bij zo’n ontsteking spelen bacteriën natuurlijk een rol, maar waarom bent u nu juist steeds vatbaar hiervoor? Omdat er bij u een innerlijke verstoring aanwezig is, die zich kenbaar maakt door middel van een steeds terugkerende blaasontsteking. Een antibioticumkuur helpt even, maar na een poosje steekt het probleem toch weer de kop op en het lijkt of de tussenpozen tussen de kuren steeds kleiner worden. De klacht wordt steeds wel even weggedrukt, maar de verstoring is niet verholpen.

In de homeopathie willen we die innerlijke verstoring juist aanpakken en herstellen. Dat doen we door een  homeopathisch middel te zoeken dat past bij de klacht en bij eventuele andere klachten en bijzonderheden van de betrokken persoon.

Er zijn wel vijftig middelen die passen bij een blaasontsteking, maar er is slechts één middel dat past bij dit individuele geval.

Om tot de keuze van het juiste middel te komen is eerst een uitgebreid gesprek en soms wat lichamelijk onderzoek nodig. Daarover zal ik u in een volgend artikel meer vertellen.

Iets heel anders is wat ik de EHBO-homeopathie zou willen noemen. Daarmee bedoel ik het gebruik van homeopatische middelen voor allerlei kleine ongemakken en ongelukjes. Bijvoorbeeld Arnica bij blauwe plekken na een valpartij of Calendula tinctuur voor schaafwonden.

Deze middelen kunt u veilig en vaak met veel succes zelf aanwenden.

Voor klachten die al langere tijd bestaan of voor plotseling ontstane, heftige klachten kunt u zich beter wenden tot een homeopaat.

Voor meer persoonlijke informatie kunt u mij vrijblijvend bellen.

 

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl. 050-5776467