pfeiffer

Homeopathie en de ziekte van Pfeiffer

 

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus.

Vooral jonge meisjes en jongens worden door het virus besmet. De besmetting vindt waarschijnlijk via het klierweefsel in de keel plaats en wordt daarom ook wel eens ‘kissing disease’ genoemd.

U kunt zich voorstellen dat als jonge mensen die een druk leven leiden door studie, uitgaan en de wereld ontdekken, een wat minder goede afweer hebben en dus ook daardoor makkelijker getroffen kunnen worden. Maar als je net voor je examen of voor een tentamen zit, kan je dit er nu net niet bij hebben.

Ik heb in mijn praktijk veel jonge mensen met de ziekte van Pfeiffer met homeopathie goed kunnen helpen.

Hieronder twee casussen ter illustratie:

Studente van 21 jaar: na de middelbare school is ze een jaartje naar het buitenland geweest. Ze heeft in die periode niet zo goed voor zichzelf gezorgd. Ze werd verschrikkelijk moe, alle levenslust verdween en ze kwam 20 kilo in gewicht aan. Toen ze terug kwam, heeft ze een bloedonderzoek laten doen, maar leek geen Pfeiffer te hebben. Daarna ging ze in Groningen studeren en in de zomervakantie in Spanje werken. Ze hield het alleen op wilskracht vol, want terug in Nederland stortte ze helemaal in. Na een poosje kreeg ze ook dikke klieren en keelontsteking. Na weer een bloedonderzoek (zevende keer), bleek ze toch positief op Pfeiffer. Een tijdje later maakt ze een afspraak met mij.

Naast de keelklachten (veel voorkomend bij Pfeiffer) heeft ze een gevoelige, gezwollen lever. En vlak voor ze bij me komt, heeft ze een flinke vaginale schimmelinfectie gehad.

Op grond van de meest acute klachten en info uit de rest van haar geschiedenis kies ik een passend middel. Althans, dat hoop ik, want ik moet eerst zien wat het gaat doen.

Na inname zwellen de klieren weer behoorlijk op en doen pijn bij slikken. Toch heeft ze wel meer energie en hoeft niet zo lang te slapen.

Ik herhaal het middel na een maand en ze is verbaasd over hoe haar energie verbeterd. De klieren zijn nog licht gezwollen, maar geven geen klachten meer. De lever voelt rustig en het bloedonderzoek wijst ook geen afwijkingen van de lever meer aan.

Het heeft nog ongeveer 2 maanden geduurd voor alles helemaal in orde was, maar ze had dan ook al zo’n jaar of drie met de klachten rondgelopen. Ze was erg blij dat ze uiteindelijk voor de homeopathie had gekozen.

Studente van 26 jaar: zij komt bij mij voor menstruatie klachten, maar wanneer ik de anamnese afneem, blijkt dat ze na verschillende hormoonkuren voor de menstruatieklachten de ziekte van Pfeiffer onder de leden heeft (de kuren op zich hebben dat natuurlijk niet veroorzaakt, maar het ingrijpen in haar hormoonsysteem heeft wellicht het immuunsysteem verzwakt). Het heeft haar ongeveer een jaar gekost om van de ziekte te herstellen. In de homeopathie neem je de hoofdklacht heel serieus, maar je kijkt ook goed naar de ziektegeschiedenis.

Op grond van haar persoonlijkheidskenmerken en de gegevens uit haar ziektegeschiedenis en die van haar familie, schrijf ik ook haar een middel voor (een ander dan voor het eerste meisje). Na de eerste maand vertelt ze dat ze één week heel fit was, maar dat daarna de zaak weer vastliep. Zes weken later kan ze vertellen dat de menstruatie twee keer, zonder problemen,  op tijd verschenen is. Daarnaast is ze vol energie. Ze heeft haar rijbewijs in acht dagen gehaald, studeert met veel plezier en kan zich goed concentreren. Ze voelt zich helder in haar hoofd.

Wel komt er nu oud verdriet naar boven en kan ze daardoor minder goed in slaap vallen. Ik kies een ander middel uit dat ik naast het eerste middel geef. Na ongeveer 5 maanden besluit ze met de homeopathische behandeling te stoppen. Ze zegt: het gaat allemaal veel beter. Ik denk nu goed na over wat ik doe, of ik daar wel gelukkig van word. Alle tentamens heb ik gehaald, ik mag nu wel even aan mezelf denken. En over die menstruatie maak ik me ook niet meer zo druk, dat was bij mij moeder ook ongeveer zo als het nu bij mij is. De vermoeidheid is nu helemaal weg en ik slaap ook stukken beter.

 

Hanneke Schrijvers, www.hannekeschrijvers.nl, 050-5776467