Posttraumatisch stress syndroom

Posttraumatische Stress-syndroom (PTSS)

 

Na het doormaken van een traumatische situatie kan het voorkomen dat iemand last houdt van allerlei lichamelijke en emotionele klachten. Dit geheel van klachten noemen we het posttraumatisch stress-syndroom.

Bij een traumatische ervaring raakt het lichaam in een acute stress. Het lichaam gaat dan adrenaline produceren om een snelle en adequate reactie te stimuleren. Nadat dat niet meer nodig is, maakt het lichaam het hormoon cortisol aan en is het de bedoeling dat alles weer in evenwicht is. Maar soms is de stress zo hevig of heeft zo lang geduurd, dat de balans niet meer teruggevonden wordt.

Een voorbeeld van zo’n situatie is die van een patiënte van me van 35 jaar. Zij heeft 2 jaar geleden een auto-ongeluk gehad. Sinds die tijd durft ze nauwelijks meer in een auto te rijden. Bij de minste of geringste gebeurtenis verstijft ze helemaal. Daarnaast heeft ze sinds die tijd last van slapeloosheid en gebeurt het regelmatig dat ze de beelden van het ongeluk weer voor zich ziet.

Na een uitgebreid gesprek kwam ik op een homeopathisch middel. Na de eerste inname verbeterde de situatie al voor zo’n vijftig procent. Ze is daarna nog twee keer bij me op consult geweest en heeft het middel ook nog twee keer gebruikt. Daarna voelde ze zich weer helemaal de oude en kon ze weer verder met haar leven. Ook de bijna realistische beelden van het ongeluk waren verdwenen en ze kon er nu op een rustige manier aan terug denken.

 

De symptomen van het PTSS kunnen zijn:

. terugkerende, onverwacht opduikende herinneringen, herbelevingen of nachtmerries

. van streek raken bij alles wat aan de traumatische gebeurtenis herinnert

. situaties uit de weg gaan die associaties oproepen met de schok

. onvermogen zich de schokkende gebeurtenis te herinneren

. een gevoel van vervreemding t.a.v. het eigen gevoel of lichaam

. weinig belangstelling voor de omgeving en de dagelijkse gebeurtenissen

. onredelijke woede-uitbarstingen, irritaties, huilbuien en schuldgevoelens

.alert zijn en snel schrikken

.slecht slapen

. lusteloosheid en concentratieproblemen

 

Het is belangrijk om op PTSS verdacht te zijn bij mensen die bijvoorbeeld een oorlogssituatie, een ongeluk, brand, een aardbeving of een aanslag hebben meegemaakt.

En al klinkt het wat hoogmoedig, in een groot deel van deze gevallen is met homeopathie een grote verbetering tot een genezing te bereiken.

Vaak heeft het slachtoffer zelf niet de energie/de kracht om naar een oplossing te zoeken. Het kan ook zijn dat ze het voorval verdringen of dat er een gevoel van schaamte rond de gebeurtenis zit. Misschien kunt u die persoon helpen door ze te wijzen op een mogelijke genezing van hun klachten.

 

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl , 050-5776467

 

P.S. N.a.v. mijn vorige artikel kreeg ik een reactie van een mevrouw die een zeer onaangename ervaring heeft gehad nadat ze door een bij gestoken was. Goedbedoelend hotelpersoneel had geprobeerd met het vacuümpompje het gif uit te zuigen, maar dat werkte averechts. Ze kreeg een allergische reactie (shock) en moest snel naar het ziekenhuis. De artsen aldaar waren niet blij met het pompje voor bijensteken en zij adviseren om in het geval van zo’n steek te proberen met een pincet de angel eruit te halen. Voor wespensteken is het apparaat wel effectief, maar zorg dat u de bijsluiter eerst goed leest en test het apparaat uit op uzelf. Zo weet u in geval van nood hoe er mee om te gaan.