Verdriet na verlies dierbare

Homeopathie – verdriet na het overlijden van een vriend

 

Een zevenenveertig jarige man komt enkele jaren geleden bij mij met, zoals het op het eerste gezicht leek, een constant grieperig gevoel en pijn in de keel. De pijn ging naar beneden naar de slokdarm, pijn bij slikken, gevoel dat het eten bleef hangen en pijn op de borst. Er was ook sprake van een raar gevoel tussen de schouderbladen, een dof gevoel in het hoofd en hyperventilatie.

Hij had al verschillende malen de huisarts geraadpleegd en maagzuur/ontstekingsremmers gekregen en later een antibioticumkuur. Het mocht niet baten. Hij besluit de hulp van de homeopathie in te roepen.

Tijdens het consult komt ter sprake of er in de periode dat deze klachten ontstonden er misschien dingen in zijn leven waren gebeurd die hem sterk hadden aangegrepen. Dat was inderdaad het geval; in dezelfde tijd had een dierbare vriend te horen gekregen dat zijn slokdarmkanker ongeneeslijk was. Het bericht van de ziekte was al als een bom ingeslagen, maar dit nieuws deed de deur dicht. Ondanks de emotionele pijn staan de man en zijn vrouw hun vriend in de laatste maanden van zijn leven zo veel mogelijk bij.

Na het overlijden van de vriend voelt de man een heel diep verdriet. Hij heeft enorme huilbuien en hij is er fysiek ook helemaal kapot van. Daarnaast merkt hij dat de angst voor kanker als een grote spanning over hem heen hangt

Het algemene beeld van deze man is die van een sociaal, emotioneel en wat onzeker persoon. Hij kan niet gauw nee zeggen. Hij heeft veel gevoel voor humor en is een creatief mens. Meer introvert dan extrovert en een echte natuurliefhebber. Vooral de zee trekt en maakt hem rustig als hij met iets zit.

In deze casus zie ik 2 lagen; één die past bij het recente verlies (het verdriet) en een dieper liggende laag die meer bij de constitutie van de patiënt hoort. Ik begin met een middel dat past bij de actuele gebeurtenissen, maar dat ook past bij een ander middel dat ik in mijn hoofd heb om hem later verder mee te kunnen helpen. Dit is een vrij gangbare werkwijze binnen de homeopathie.

Drie weken na het eerste middel zijn de angst, de stress en de spanning een heel stuk minder erg geworden. Hij is daar niet meer de hele dag mee bezig. Ook de pijn in de slokdarm is wel voor zeventig procent afgenomen. Geen pijn meer bij slikken en het brokgevoel in de keel is weg. Ondertussen is hij ook weer fulltime aan het werk.

Ik besluit nog even met dit middel door te gaan, maar het wel geleidelijk af te bouwen.

Weer drie weken later rapporteert hij dat het heel erg goed gaat. De lichamelijke klachten zijn helemaal weg en emotioneel voelt hij zich ook weer een stuk sterker.

Nu stap ik over op het geven van een constitutie middel. Dit middel helpt hem bij de verdere ontwikkeling van zichzelf. Hij voelt zich een stuk zekerder, wat ook zijn weerslag heeft op zijn functioneren op het werk en de waardering daarvoor van zijn leidinggevende en anderen.

 

Hanneke Schrijvers, www.hannekeschrijvers.nl, 050-5776467