Virussen en verkoudheden

Virussen, griep en verkoudheid en homeopathie

 Met regelmaat krijg ik in griepperiodes te horen dat iemand niet op de afspraak kan komen vanwege de griep. De meeste mensen kiezen ervoor het griepje gewoon uit te zieken, maar wanneer je de griep via de homeopathie laat behandelen kom je net zo sterk of sterker uit de strijd en ben je er sneller doorheen.

Afgelopen november waarden er voornamelijk drie virussen rond, die zowel verkoudheid als griep veroorzaakten.

De hieronder genoemde middelen brachten dikwijls de oplossing:

Kali-bichromicum:

Verkoudheid: patiënt is mistig in het hoofd en heeft het alleen maar koud. De holtes zijn vaak betrokken bij de verkoudheid. Behoefte aan warme thee. Er is dik snot dat er uit komt als een kluit of als lange, taaie draden. Er is ook wat keelpijn, maar geen koorts. De stem is schor, hetgeen in de loop van de dag wat opklaart. Bloedend tandvlees komt voor. De neus is vaak verstopt vanwege de taaie consistentie van het slijm. De verkoudheid slaat op de longen met als gevolg een blaffende hoest, vooral ’s nachts. ’s Ochtends heeft de zieke het meeste last; in de loop van de dag trekken de klachten wat weg. Om dan de volgende morgen weer volop aanwezig te zijn.

Griep: het meest karakteristieke van de griep die door dit middel genezen kan worden is de bijkomende hoest. De patiënt hoest taai slijm op, soms zo taai dat het wel stijfsel lijkt. Het is alsof het slijm vanuit de tenen opgehoest moet worden. Het hoofd wordt er helemaal rood van.

Mercurius-solubilis

Verkoudheid: Deze is heftig en vurig. Hitte en kou wisselen elkaar af en de patiënt transpireert ’s nachts overmatig. Het neusvocht maakt de huid onder de neus schraal. De amandelen kunnen gezwollen zijn. Het neusslijmvlies is ook gezwollen, zodat de neus verstopt zit. De nacht is de tijd van de verergering van de klachten en van akelige dromen. Overdag valt alles wel weer wat mee. Ook bij Merc zijn de holte vaak betrokken bij een verkoudheid of griep.

Griep: vaak gaat de griep gepaard met een buikgriepje dat na één of twee dagen alweer over is. Er is sprake van een zere keel (het slikken doet flink zeer), een benauwd gevoel op de borst en hoofdpijn. Ook nu is er de afwisseling van warm en koud en sprake van nachtzweten. Verder kunnen er pukkels of pukkeltjes in het gezicht en een gevoelig gebit voorkomen.

Belladonna:

Een Belladonna griep komt heel plots opzetten. Vaak is er een keelontsteking bij en een volle neus. Een heftige, kloppende hoofdpijn hoort er ook vaak bij. De patiënt heel veel trek in fruit en frisse, zurige dingen. De huid voelt heet aan en het slapen is meestal heel onrustig. Tijdens de koorts kunnen er allemaal angstige waanbeelden ontstaan. Een normaal rustig en vriendelijk persoon wordt een opgewonden en ongemakkelijke patiënt. Ondanks de brandende hitte is er over het algemeen weinig dorst.

En zo zijn er binnen de homeopathie nog verschillende andere opties voor virussen en verkoudheid, maar elk jaar staan er meestal maar een stuk of drie centraal

 

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl , 050-5776467