Zwangerschap en kraambed

Homeopathie bij zwangerschap en in het kraambed

De periode van de zwangerschap en het kraambed behoort natuurlijk één van de betere uit uw leven te zijn. Helaas wordt deze idyllische tijd nogal eens verstoord door wat lichamelijke ongemakken. De meeste vrouwen en huisartsen zullen heel terughoudend zijn om tijdens de zwangerschap met medicijnen te werken. Daarom is het goed om te weten dat er met homeopathie vaak veel verlichting of zelfs genezing van een klacht te bereiken valt.

De ochtendmisselijkheid als gevolg van een verandering in het hormonale systeem is een veel voorkomende klacht. Een patiënte van mij bleek bij consultatie daar al vier maanden last van te hebben en ze viel af in plaats van dat ze aankwam. Haar ‘ochtendmisselijkheid’ was niet ’s ochtends , maar in het begin van de avond en dan zo de hele avond en nacht door. Ze had enorm veel zin in dingen, waar ze juist absoluut niet tegen kon, zoals vette voedingsmiddelen. Ze was erg emotioneel, voelde zich snel te kort gedaan, want had veel meer behoefte aan aandacht dan anders. Ik schreef haar een homeopathisch middel voor dat bij dit beeld past en drie dagen later belt ze juichend op. ‘Wat stom dat ik niet eerder aan je gedacht hebt, het lijkt wel of ik herboren ben!’.

Een andere vrouw kwam bij me met de klacht dat ze verging van de jeuk. Er was echter geen spoortje van uitslag te zien. Haar gaf ik een middel dat past bij jeuk ten tijde van grote hormonale schommelingen. Ook in dit geval was de opluchting groot dat al na drie dagen de jeuk een stuk dragelijker werd en na tien dagen zelfs helemaal verdwenen was.

Ik heb ooit eens een kater hetzelfde middel gegeven nadat hij na de castratie last kreeg van kale plekken en veel krabben en likken. Ook hier ging het om een situatie van hormonale verandering en na het middel begon het haar weer aan te groeien en werd het diertje weer rustig en tevreden.

Andere klachten tijdens de zwangerschap, zoals moeheid of terugkerende blaasontsteking, kunnen meestal ook goed behandeld worden.

Na de bevalling loeren er weer andere plezierbedervers om de hoek. Problemen met de lactatie, tepelkloven, spruw en borstontsteking horen in dit rijtje thuis.

Laatst was een patiënte tijdens de bevalling flink ingeknipt, zodat ze gehecht moest worden. De hechtdraden moeten dan na verloop van tijd onder invloed van stoffen in het lichaam opgelost worden. Na een aantal dagen kreeg ze steeds meer pijn op de plaats van de hechtingen en na nog twee weken bleek de zaak flink ontstoken; ze kon er grote hoeveelheden pus uit knijpen. Overstuur belde ze me om met de homeopathie geholpen te worden. Een homeopathisch middel gaf na één dag als resultaat dat ze een lang stuk hechting uit de wond kon trekken. De dag daarop verscheen er nog het begin van een lange draad. Nadat die ook verwijderd was, kwam het genezingsproces snel op gang.

Hanneke Schrijvers, homeopaat, www.hannekeschrijvers.nl, 050-5776467